Thursday, 14 February 2013

Oriunde ne-am fi aflat eram la Paris

The stars are all booked for tonight,
the ocean is singing a smooth jazz
so take your detective suit,
I’ll take mine and the party will be explosive…
Kido, stând pe birou picior peste picior, cânta privind pe fereastra deschisă undeva departe. Era felul ei de a-mi aduce aminte că e Valentine's Day. Eu mă făceam că n-am priceput. Nu uitasem. Aveam o listă cu toate flecuşteţele astea în sertarul care scârţâia. O văzusem dimineaţă când l-am deschis, înainte de a se trezi Kido, în căutarea bătrânei mele sticle de whisky, părăsită şi goală de conţinut, fără niciun chef de sărbătorit. Lista era acolo! Ziua de naştere, ziua numelui (de care, recunosc, uitam de fiecare dată), ziua când ne-am cunoscut, când ne-am mutat împreună, când am deschis biroul, când am rezolvat primul caz şi multe alte zile pe care Kido, cu încăpăţânare, nu le uita niciodată. Dacă nu aş fi deschis sertarul aş fi avut o scuză, dar l-am deschis aşa că l-am pus la treabă pe cel mai nou detectiv instalat în biroul nostru: mister Google, Go, cum îl botezase Kido văzându-mă că îl privesc încruntat. Am tastat Paris L.A. restaurants şi un şir lung de sugestii coborî până în partea de jos a ecranului însă doar unul avea vedere spre ocean aşa cum îi plăcea lui Kido. Cel mai scump. Well, thats it, detective. Am tras o fugă până la barul lui Mo care primea cărţi drept amanet sub braţ cu colecţia mea de Chandler de care încercasem să mă despart ori de câte ori eram strâmtorat.
- Tot pentru prietena ta din sertar care te face să uiţi totul? îmi zâmbi cu subînţeles Mo.
- Nu, e pentru prietena mea care stă pe birou şi care nu mă lasă să uit nimic. Pentru Kido, îl lămurii eu.
- De ce nu spui aşa. Ia-ţi cărţile înapoi, uite şi nişte bani, mi-i înapoiezi când rezolvaţi cazul. Ştiu că e unul complicat şi ştii că dau oricât pentru o poveste bună.
Mo dădu destul de mult pentru povestea pe care va trebui să i-o povestim aşa că mi-am permis ceva extravagant: am închiriat o limuzină! Am parcat-o sub fereastra biroului nostru şi cocoţat pe capotă am fluierat-o pe Kido:
- Hey, Kido! We’re going to Paris!
Într-o oră eram la restaurant după ce ne plimbasem cu limuzina şi golisem sticla de şampanie găsită în barul maşinii. Restaurantul îşi merita banii, am înţeles asta din felul tandru în care mă privea Kido şi din inventarul stilului, Art Deco parcă, al clădirii, al mobilierului şi a feluritelor obiecte pe care le descoperise şi nu renunţase să nu mi le enumere împreună cu o scurtă istorie a fiecăruia în parte. La miezul nopţii am ieşit să dansăm pe terasă şi ţinând-o strâns i-am promis că după ce rezolvăm misterul de la Paso Doble o duc la adevăratul Paris, în Franţa. Kido râse, cu râsul ei plin de soare, şi zise:
- Dar suntem la Paris! Nu vezi, detective?
Şi zărindu-ne siluetele îmbrăţişate devenind una mi-am zis că avea dreptate, oriunde ne-am fi aflat eram la Paris. Mai târziu am coborât pe plajă. Walking at the ocean's lip listening to its whispers and what we've done afterwards is none of anybody else's business...

No comments:

Post a Comment