Sunday, 2 October 2011

Întâlnirea de weekend (2)

Ne răscoleşte un dor nebun de bucata aceea de pădure ce ne îmbie cu vârfuri arămii de copaci şi parfum de gutui sălbatice. Un deal ce ţine în spate un car de ani şi pe umeri o pelerină încă verde ne opinteşte doar doar ne-om răzgândi dar gâdilat după ceafă de tălpile noastre grăbite se lasă urcat până-n vârfu-i ce deschide uşa pădurii. Mulţime de măceşi rubinii neciupiţi de brumă se înroşesc de plăcerea soarelui ce a uitat că e septembrie şi şi-a scos de dimineaţă nişte raze rămase de la sfârşitul lui august mângâindu-ne tandru. Un pâlc de opintici opintiţi într-o cioată îşi rotunjesc pălăriile cu promisiuni de tocăniţă alături de un burete cu o pălărie roşie cu pete albe de furie şi o privire otrăvită. O ghindă mică cu căpăcelul pe ochi inspectează curioasă pădurea căutând un loc de adormit peste iarnă şi de trezit cu rădăcini la primăvară sub un stejar bătrân consultat cu atenţie pe la încheieturile reumatice de o ciocănitoare cu un halat scrobit şi un cioc ascuţit ca un ac de seringă. Găsim un pumn de nuci verzi, încăpăţânate, ce nu vor să-şi dea jos nici hăinuţa verde, nici carapacea de lemn dar noi la fel de încăpăţânaţi le dezvelim până la miezul alb iodat râvnit şi de o pereche de veveriţe ce ne fură restul de nuci pregătite să fie luate acasă pentru cozonacul de Sărbători. Ne tragem sufletul de-atâta mers în vreme ce un vârtej de frunze ne îndeamnă să le numărăm după culorile ruginii dar noi puşi pe joacă încingem o bătaie zdravănă cu mănunchiuri de frunze, mai zdravănă ca anul trecut.
Ar mai fi multe de povestit despre pădurea de toamnă în septembrie dar octombrie vrea să mai lăsăm ceva nespus şi pentru când o veni el aşa că o pornim spre casă mână în mână cu frunze în păr şi soare blând ascuns prin buzunarele inimii. S.P.

1 comment:

  1. Atata gingasie si empatie cu peisajul toamnei!"O ghindă mică cu căpăcelul pe ochi inspectează curioasă pădurea"! Da, cum spuneai undeva, cauti sa gasesti argumentele lucrurilor, in afara si inauntru tau. Ai o sensibilitate inteligenta si un stil foarte cultivat, distins.
    Ma cucereste tot ce scrii nu doar dintr-o compatibilitate deplina, pana la a-mi uita identitatea in lectura ta, dar si datorita valorii, talentului mereu plin de seva al scrierilor tale. Multumesc mult. Cu admiratie, Vasile

    ReplyDelete