Thursday, 22 September 2011

Poeme în metrou

Pentru londonezii ce călătoresc cu metroul şi au ocazia să-şi ridice ochii din ziare, kindles sau Iphones, există în unele trenuri o poezie scrisă pe pereţii interiori, sus, deasupra barei de susţinere, lângă omniprezenta hartă a metroului londonez. Dacă pasagerii sunt în dispoziţie visătoare şi îşi ascultă curiozitatea ce-i îndeamnă să citească ce e scris, învingând plictiseala, blazarea sau prejudecata şi mai ales dacă ştiu să citească o poezie vor găsi tipărite acolo sus mici bijuterii poetice, ferestre spre noi lumi şi sensibilităţi. Şi, vor afla ca e vorba de o iniţiativă a primăriei Londrei intitulată simplu "Poeme în metrou" - Poems on the Underground. Dacă ar avea mai târziu curiozitatea să afle mai multe despre această neobişnuită experienţă literară ar afla că programul a debutat în 1986 şi a fost "copilul" scriitoarei americane Judith Chernaik născut din dorinţa ei de a populariza poezia milioanelor de pasageri ce folosesc zilnic metroul londonez.
Poeziile se schimbă şi câteodată abia aştepţi să iei metroul sperând că te vei găsi în unul din acele trenuri unde este una pe perete.
Iar dacă se lipeşte vreo poezie măcar de unu la sută dintre călători, ce victorie pentru frumoasa artă a poeziei!
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la naşterea acestei idei şi am dorit să o sărbătorim şi aici în Jurnalul albastru!

John Atkinson Grimshow, Autumn Gold
Simfonie în galben

Un omnibuz pe pod trecea
Târându-se, un fluture gălbui,
Când ici şi colo un trecător haihui

Ca o insectă mică se iţea

Bărci mari de fânul galben pline
La docul adumbrit sunt ancorate
Şi ca un şal de galbenă mătase
O ceaţă densă peste chei se-aţine

Şi frunze galbene se flutură şi cad
Din ulmii cenuşii, zbătându-se uşor
Şi-mi sta Tamisa verde palid la picior
Ca un filon de valuri şi de jad
Oscar Wilde (1854 - 1900)
Traducere de A.C.

No comments:

Post a Comment